Announcement: Kopaonik – Srbija

Kopaonik

kopaonik-sneg

Sneg na Kopaoniku

Od Jošaničke banje ka jugu, put se uzdiže prema planini i Nacionalnom parku Kopaonik.

Kopaonik, (2.017 m), pored Stare planine, najveći je planinski masiv centralne Srbije.
Nalazi se između dolina Ibra na istoku, Jošanice na severu i gornjih tokova reka Rasine, Toplice i Laba na istoku i jugu.

Najviši i turistički najprivlačniji deo Kopaonika nalazi se u severnom delu i poznat je pod nazivom Ravni Kopaonik. Predstavlja prostranu površinu, oko koje se diže Suvo Rudište sa najvišim vrhom planine – Pančićev vrh visok 2.017 m.

Nedaleko od ovog izdižu se vrhovi Karaman (1.934 m), Gobelja (1934 m) i Kukavica (1726 m).

kopaonik-hoteli

Hoteli u turistickom centru Kopaonika

Na Ravnom Kopaoniku i padinama vrhova koji ga okružuju smešten je turistički centar, sa brojnim turističko-ugostiteljskim objektima („grad hotela“), najprostraranjenim i najbrojnijim terenima za zimske sportove u Srbiji i sa sistemom savremenih žičara.

kopaonik-skijaske-staze

Skijaski tereni na Kopaoniku

Skijaski tereni, koji se nalaze na nadmorskoj visini od 1.650 do 2.0170 metara svrstavaju se u terene prve kategorije. Gostima je na raspolaganju i 20 km staza za nordijsko skijanje, a na lokaciji Crvene bare postoje uređene i markirane staze, od 3, 5 i 10 km. Takođe, postoji mogućnost iznajmljivanja skijaske opreme i motornih sanki.

kopaonik-zicara

Zicara na Kopaoniku

Tereni za planinsko osvajanje i alpinizam najbrojniji su privlačniji na zapadnim padina ma Kopaonika ka dolini Ibra.

Na Kopaoniku se organizuju pešački izleti (do vrhova, izora Metode i Semeteškog jezera i izleti planinskim biciklom.

Tu su i brojni sportski tereni idealni za pripreme sprotskih ekipa. Postoje organizovane škole kosarke, tenisa, jahanja, skijanja, a zbog velike razudenosti reljefa, Kopaonik pruža dobre uslove za paraglajding.

Comments are closed.